ATELJE VITRAŽ postoji u Beogradu od 1998. godine.  Bavi se starim umetničkim zanatom izrade vitraža, Tiffany lampi, rasvetnih tela, ogledala i ukrasnih predmeta od Tiffany stakla.

 

MISIJA: približavanje vitraža kao  umetničke forme što široj publici, upotreba vitraža u različitim savremenim enterijerima, upotreba posebno dizajniranih i unikatnih predmeta u uredjenju prostora,  upotreba plemenitih materijala kao što je umetničko Tiffany staklo za izradu vitraža i upotrebnih predmeta koji ulepšavaju enterijere.

 

Mi pravimo nakit za enterijere.

         

         Nina Udović rodjena je u Beogradu; Obrazovanje: završila Elektrotehnički fakultet u Beogradu; umetničke i zanatske škole za izradu vitraža. Godine 1999. organizuje Atelje Vitraž sa idejom da lepotu umetničkog stakla i vitraža približi što većem broju ljudi kroz vitraže i predmete koji oplemenjuju prostor.

 

 

 

 

 Šta je vitraž?

 

 Vitraž je stara umetnička forma – slika koja nastaje iz delova obojenog stakla koje se u celinu spaja metalima – olovnim profilima. Revoluciju u tehnici izrade vitraža doneo je Louis Comfort Tiffany (1848-1933). Njegova težnja da u vitražima što vernije prikaže prirodu, njen kolorit i detalje dovela je do razvoja Favrile stakla i Tiffany tehnike – bojeno staklo se seče vrlo precizno, omotava bakrom da bi se lemljenjem spajalo u celinu. To je donelo velike izražajne mogućnosti, prikaz najsitnijih detalja i oblika, i spajanje delova stakla tri dimenzije – tako su nastale čuvene Tiffany lampe.

 

 

O staklu

Najstarije nadjeno staklo u ljudskoj civilizaciji potiče iz Starog Egipta, sa nekim tehnološki naprednijim primercima koji datiraju oko 1450.g.p.n.e. Tehnika duvanog stakla nastala je u Siriji u prvom veku p.n.e., a usavršili su je Rimljani. Umetnost vitraža nastala je u Vizantiji od 4. - 6.-og veka n. e., a svoj kreativni vrhunac je dostigla u Zapadnoj Evropi. Najstariji potpuno očuvani vitraži nalaze se u Augsburškoj Katedrali u Nemačkoj i datiraju od 1050-1150. godine.

Tokom svojih putovanja po Evropi i Severnoj Africi Louis Comfort Tiffany je ostao impresioniran srednjevekovnim vitražima i koloritom stakla koje je za njih korišćeno. U njegovo vreme pri izradi vitraža bilo je mnogo intervencija na samoj površini stakla - slikanje na staklu, nagrizanje, i sl., što je smetalo prolasku svetla i prirodnoj transparentnosti stakla. Tiffany je želeo da inkorporira boju i teksturu u samo staklo kako bi svetlo nesmetano prolazilo kroz njega i isticalo njegovu prirodnu strukturu i kolorit. Eksperimentisao je izlažući istopljeno staklo seriji metalnih oksida i gasova. Koristio je okside hroma, srebra, zlata, kobalta, čak i uranijuma u različitim kombinacijama da bi postigao željene boje i transparentnost. Rezultat je i Favrile staklo (naziv potiče od latinske reči fabrilis što znači ručni rad), koje je Tiffany i patentirao. Proveo je trideset godina učeći "umetnost pravljenja stakla" i unapredio tehnologiju izrade toliko da je sam stvorio stakla neprevazidjenog kolorita i lepote. Doprineo je da danas postoje palete umetničkih stakala za izradu vitraža najrazličitijih boja, kombinacija boja, struktura i nivoa transparentnosti. Danas u svetu postoji nekoliko fabrika koje tradicionalno proizvode umetničko valjano staklo i svaka od njih i dalje razvija svoje palete i unapredjuje tehnologiju izrade.

 

 

 

Sve to doprinelo je da  danas vitraži imaju široku primenu ne samo u javnim i sakralnim objektima nego i u stambenim enterijerima.

 

 

 

 

Za šta može da se koristi vitraž?

 

Vitraž je „slika u svetlu“, koja se menja sa načinom osvetljenja. Može se osvetliti prirodnim svetlom, veštačkim svetlom, može se posmatrati kada je izvor svetla iza ili ispred njega. Svaki put je različit ali uvek oplemenjuje prostor u kome se nalazi. Njegov dizajn se prilagodjava stilu u kome je uredjen prostor, tako da može krasiti i klasične i moderne enterijere. U zavisnosti od stakla koje se koristi za njegovu izradu može biti u velikoj meri transparentan i „lagan“, ili da obezbedjuje potpunu privatnost.

Može se ugradjivati u gradjevinsku stolariju; ulazna i pregradna vrata, prozore, pregradna vrata i zidove, paravane; može se ugradjivati u nameštaj, vitrine, kuhinje, od njega se mogu praviti ploče za stolove i konzole, Posebno interesantna je primena vitraža u pravljenju ogledala najrazličitijih oblika i dimenzija.

 

O lampama

 

Kada se govori o vitražima onda su nezaobilazne Tiffany lampe, gde se Tiffany tehnika izrade vitraža upotrebljava u tri dimenzije i praktično pruža neograničene mogućnosti u pogledu oblika, dizajna i detalja.

Atelje Vitraž dizajnira i izradjuje lampe, lustere, plafonjere, zidne lampe, uopšte rasvetna tela različitih oblika i namene prema zahtevima kupca i njegovim specifičnim potrebama. Svaka lampa je originalni proizvod i dizajn Ateljea, izradjen u najboljem maniru Tiffany tehnike. Bilo da se nalazi u privatnom ili poslovnom prostoru, ovakva rasveta daje fantastičan utisak i poseban pečat okruženju.

Atelje - kako radimo